Już od najdawniejszych czasów bursztyn bałtycki uznawany jest za leczniczy i ozdobny kamień. Posiada woskowy połysk oraz zróżnicowaną pod względem odcieni, żółtą barwę.
Historia powstania
Bałtycka odmiana bursztynu jest substancją organiczną, powstałą jako kopalna żywica w całkowicie naturalnych warunkach. Wydostając się z pęknięć i zranień gałęzi drzew, żywica gromadziła się i tworzyła nacieki. Intensywne żywicowanie było reakcją ochronną drzew na ataki wirusów i pasożytów, a także zmiany klimatu, wahania temperatury oraz wyjątkowo dużą aktywność wulkaniczną w okresie eocenu. Formą dokumentacji powstania oraz przemieszczania się żywicy jest właśnie bursztyn bałtycki, który przetrwał do czasów obecnych.
Właściwości surowca
Bursztyn bałtycki wyróżnia się lekkością, a jego gęstość zbliżona jest do gęstości wody morskiej. Jest ciepły w dotyku, a po ogrzaniu w dłoni przyjemnie pachnie. Poddaje się łatwej obróbce mechanicznej, klarowaniu termicznemu, kształtowaniu oraz prasowaniu, a także ulega organicznemu i syntetycznemu barwieniu. Cechą charakterystyczną bursztynu jest jego niejednorodność pod względem składu. W większości zbudowany jest z węgla, a także wodoru i tlenu. Posiada także wiele mikroelementów, kwasów żywiczych oraz połączonych z jodem związków organicznych. Z tego powodu jest bardzo pomocny w dolegliwościach związanych z żołądkiem, nerkami oraz pęcherzykiem żółciowym.
Znaczenie i zastosowanie
Jeszcze w paleolicie bursztyn zaczął być używany do wyrobu amuletów i ozdób. Na przestrzeni tysiącleci, odmianą bałtycką zaczęto handlować w praktycznie każdym kraju starożytnej Europy. Od V w. p.n.e. organizowane były nawet wyprawy wydobywcze, przebiegające szlakiem bursztynowym aż z Adriatyku. Obecnie kamień ten wciąż jest niezwykle pożądany w przemyśle jubilerskim. Służy do wyrobu biżuterii oraz przedmiotów ozdobnych, nierzadko charakteryzujących się wysoką wartością artystyczną. Ze względu na lecznicze właściwości, żywice kopalne są stosowane również w farmaceutyce, kosmetyce i medycynie, m.in. do przygotowywania nalewek.